
Länsstyrelsen Skåne står fast vid sitt beslut att avliva hundarna som den 14 september 2021 omhändertogs i tullen vid Öresundsbron. Transporten misstänktes innehålla falsk, felaktig och saknad dokumentation för hundarna. Länsstyrelsen beslutade därför omgående avlivning. Men detta överklagades och sedan dess har hundarnas öde ännu inte avgjorts.
Fjorton hundar väntar ännu på sitt öde. Länsstyrelsen Skånes enhetschef Ola Svensson intervjuades den 5 februari 2022 av SVT Skåne där han berättar att kostnaderna för alla hundarna kan komma läggas på skattebetalarna.
Men redan i oktober 2021 hade kostnadsfrågan kunnat lösas på annat håll. Länsstyrelsen har tidigare meddelat att det ligger flera skäl till avlivningsbeslutet. Bland annat har länsveterinär Leif Felton uppgett medicinska, ekonomiska men också att de inte fått tag på ansvarig djurhållare som djuren omhändertagits ifrån. Personen hade frihetsberövats och därmed kunde hundarna anses som övergivna.

Men en djurskyddsorganisation som tidigare hjälpt Länsstyrelsen Skåne med omplaceringar kom in i ärendet och erbjöd sig kunna hjälpa till med adoptionsfrågan mot att djurhållaren överlät talrätten för hundarna. Organisationen fick tag på djurhållaren som hade friats från misstanke om brott. Organisationen frågade honom ifall han var villig att överlåta talrätten för hundarna så de kunde omplacera dem.
Detta godtogs inte av Länsstyrelsen Skåne. Men om myndigheten accepterat erbjudandet hade även alla kostnader för hundarna lagts på djurskyddsorganisationen. De har god ekonomi och vilja att stå för alla de kostnader som uppstått för vård och uppstallning.
Jordbruksverket

Det som också är värt att påminna om är att Jordbruksverket tidigare muntligt meddelat Länsstyrelsen Skåne sin bedömning där de anser att de 14 hundarna ska till och med 9 november 2021 isoleras i den anläggning som Länsstyrelsen Skåne använt sig av som uppstallning. Så avlivning låg inte i Jordbruksverkets bedömning.

Men Länsstyrelsen är en egen myndighet och lyder inte under Jordbruksverket och därför fattar de sina egna beslut. Så då är väl läget den att det kan bli som det framställs i SVT-intervjun där Länsstyrelsen Skånes enhetschef Ola Svensson säger att det är staten som kan komma få stå för kostnaderna och att han tror det kan komma ett överklagande.

Se SVT-intervju i sin helhet: "Skenade kostnader för beslagtagna smuggelhundar"
Internetfoto
Enhetschef Ola Svensson har svarat på ett mejl internetfoto skickade den 8 februari 2022 med frågan om hur hundarna mår i dagsläget.
"Hundarna mår bra och har det under förutsättningarna bra. De har trots allt varit uppstallade i snart 5 månader"
Förvaltningsrätten

Ifall det beslutas att hundarna ändå ska avlivas där hundarna dessutom med största sannolikhet (säkerhet) heller inte bär på någon smitta och för övrigt är friska får ju det i så fall ses som högst anmärkningsvärt.

I dagsläget 17/2 -22 ligger ärendet hos Förvaltningsrätten i Malmö för avgörande vad som skall ske med de 14 friska hundarna. Hundar som suttit och väntat sedan mitten av september 2021
Internetfoto återkommer med uppdatering när nytt sker i ärendet. Läs gärna tidigare Internetfotos artikel: Skånes Länsveterinär kan ha brustit i sin utredning om avlivning av 15 hundar
Internetfoto erbjuder
Bildservice för hundvänliga verksamheter. Anlita och beställ bilder med redaktionellt bildspråk för webb och utskrifter i era kanaler.
Fotouppdrag - Med resarch för att belysa era unika detaljer,